Kateheze 6.-7. razred

31. KATEHEZA OD DOMA (med 16. in 23. maj.):

Naberite šopek domačih rož in jih skozi teden prinesi k večerni šmarnični maši. Odloži jih v zakristiji, kjer so že nastavljene majhne vaze. Sedaj se ne potrebujete več prijavljati za obisk bogoslužja.
Ne pozabi na VPIS V VIŠJI RAZRED!

Veroučenci povabljeni k sv. spovedi vsaki dan pred večerno sveto mašo.

30. KATEHEZA OD DOMA (med 9. in 16. maj.):

Poskrbite, da bo kateheza narejena do sobote 15. maja zvečer, sicer boš zamudil priložnost odpiranja src Božjim skrivnostim.

Že več kot leto dni, nisi bil pri sv. spovedi. Po prvem obhajilu bo priložnost tudi za tvojo spoved in spoved tvojih staršev. Tokratna kateheza je skupno izpraševanje vesti s starši. Najprej si preberite navodilo spovedi:


Spraševanje vesti se začne s spominjanjem krasnih dogodkov, ki so se zgodili v tvojem življenju od zadnje sv. spovedi. Krasni dogodki niso samo tisti fantastični, veliki, navdušeni in impozantni dogodki, ki jih predstavljata televizija in internet. Krasen dogodek je vsako srečanje, kjer se v tvoje srce naseli veselje in mir...

Potem opazuj kaj je v tem zadnjem obdobju od zadnje sv. spovedi jemalo, sušilo in kradlo tvojemu srcu veselje in mir. Si bil tudi ti osebno vpleten z grehi: lenobe, nevoščljivosti, nepotrpežljivosti, napuha, vdajanju poželjivosti,... Ob tem skleni poboljšanje.

___________(to spodnje besedilo lastnoročno prepiši za vajo, ga fotografiraj in pošlji katehetu!)_____

Sama spoved pa poteka približno tako (čeprav točno poznavanje »obrazca« ni pogoj ali ovira za pristop k spovedi):

D: Hvaljen Jezus. V: Na vekomaj. Amen. D: V imenu Očeta in Sina in Svetega Duha. V: Amen. D: Bog, ki razsvetljuje človeška srca, naj ti pomaga, da boš prav spoznal svoje grehe in dosegel božje usmiljenje. V: Amen. V: Zadnjič sem bil pri spovedi…. Moji grehi so……(Iskreno prizna grehe in posluša

Obudim kesanje – lahko tudi s svojimi besedami: Moj Bog, žal mi je, da sem grešil in žalil tebe, ki si moj najboljši Oče. Trdno sklenem, da se bom poboljšal. Pomagaj mi s svojo milostjo. Amen.

Duhovnik – spovednik nato moli besedilo odveze:

D: Zahvaljujemo se Gospodu, ker je dober. V: Ker vekomaj traja njegova dobrota. D: Bog ti je odpustil grehe, pojdi v miru. V: Bogu hvala.

________________________________

Namen spovedi je, doživetje Božjega usmiljenja in Božje dobrote. Spovedanec v spovednici ne zaničuje samega sebe, pač pa se Bogu zahvaljuje za številne konkretne darove. Ob tem izrazi vero v odpuščanje svojih grehov. Našteje grehe za katere veruje, da jim jih Bog odpusti. Naštevanje grehov, za katere ne veruje, da bi jih Bog lahko odpustil, je obtoževanje Boga, kar ne spada k sv. spovedi.

K spovedi naj bi šli po Cerkveni zapovedi vsaj enkrat na leto, sicer pa »po potrebi« oz. vsaj nekajkrat na leto. Priporoča se spoved pred velikimi življenjskimi odločitvami, pred odhodom v bolnišnico, pred operacijo, ob praznovanjih in življenjskih jubilejih… Priporoča se tudi redna spoved ob prvih petkih v mesecu. Spoved je možno opraviti tudi v bolnišnici. Mnogi priznavajo, da so po dobri spovedi začeli drugače gledati na bolezen. Duševno zdravje pa ima svoj vpliv tudi na telesno zdravje.Fotografijo rešenega litrugičnega zvezka in lastnoročni prepis posreduj svojemu katehetu (petra.muhi@gmail.com) do sobote 15. maja zvečer.

Spoštovani starši, prosim čim prej že sedaj v mesecu maju pridite in svojega otroka vpišite v višji razred verouka. Vpis poteka po večernih sv. mašah med tednom (te so ob 19h). Ob njem predložite liturgični zvezek za leto 2020/2021 in spodnjo prijavnico za leto 2021/22.

29. KATEHEZA OD DOMA (med 2. in 9. maj.):

Poskrbite, da bo kateheza narejena do sobote 8. maja zvečer, sicer boš zamudil priložnost odpiranja src Božjim skrivnostim.

Tokratna kateheza je vezana na šmarnice. Oglejte si šmarnično pripoved Svetniki so čisto navadni ljudje na youtubu.

PRIJAVNICA K VEROUKU 2021-22.pdf

Spoštovani starši, prosim čim prej že sedaj v mesecu maju pridite in svojega otroka vpišite v višji razred verouka. Vpis poteka po večernih sv. mašah med tednom (te so ob 19h). Ob njem predložite liturgični zvezek za leto 2020/2021 in zgornjo prijavnico za leto 2021/22.

28. KATEHEZA OD DOMA (med 25. apr. in 2. maj.):

Poskrbite, da bo kateheza narejena do sobote 1. maja zvečer, sicer boš zamudil priložnost odpiranja src Božjim skrivnostim.

Tretje_triletje__18__4____3__velikono_na_nedelja.pdf

Na list napiši odgovora na vprašanji:
1) Kaj meniš, te Jezus pozna osebno? Zakaj meniš tako?
2) Zakaj ljudje v življenju potrebujemo pastirje?
Odgovora fotografiraj, fotografijo pa
skupaj s fotografijo liturgičnega zvezek na str. 42. pošlji katehistinji Petri (petra.muhi@gmail.com) do SOBOTE 1. maja.

27. KATEHEZA OD DOMA (med 18. in 25. apr.):

Poskrbite, da bo kateheza narejena do sobote 24. aprila zvečer, sicer boš zamudil priložnost odpiranja src Božjim skrivnostim.

Tretje_triletje__18__4____3__velikono_na_nedelja.pdf

Na list napiši 4 odgovore na vprašanja:
1) V današnjem odlomku Jezus vpraša svoje učence, kaj so preplašeni in zakaj se jim v srcu oglašajo dvomi. Kaj misliš, zakaj so bili prestrašeni?
2) Zakaj meniš, da je Jezus učencem pokazal svoje roke in noge?
3) Kakšno nalogo imamo mi, kristjani, ker se nam je Jezus razodel?
4) Opiši situacijo, ko si bil ti prestrašen in si se obrnil po pomoč k Jezusu.

Odgovore fotografiraj, fotografijo pa skupaj s fotografijo liturgičnega zvezek na str. 42. pošlji katehistinji Petri (petra.muhi@gmail.com) do SOBOTE 24. aprila.

26. KATEHEZA OD DOMA (med 11. in 18. apr.):

Poskrbite, da bo kateheza narejena do sobote 17. aprila zvečer, sicer boš zamudil priložnost odpiranja src Božjim skrivnostim.

Verouk pri nas doma4567r.pdf

Na list napiši odgovore na vprašanja in jih fotografiraj. Fotografijo skupaj s fotografijo liturgičnega zvezek na str. 41. pošlji katehistinji Petri (petra.muhi@gmail.com) do SOBOTE 17. aprila.

25. KATEHEZA OD DOMA (med 4. in 11. apr.):

Poskrbite, da bo kateheza narejena do sobote 10. aprila zvečer, sicer boš zamudil priložnost odpiranja src Božjim skrivnostim.

Predragi praznujemo Veliko noč, naš največji praznik. Prepričan sem, da v hiši mrgoli velikonočnih znamenj. Hren, potica, pirhi, meso,... morda tudi velikonočna kartica,... zbrana družina, ki moli,...

Izberi eno od znamenj in ga fotografiraj.

Fotografijo enega velikonočnega znamenja skupaj s fotografijo liturgičnega zvezek na str. 40. pošlji katehistinji Petri (petra.muhi@gmail.com) do SOBOTE 10. aprila.

24. KATEHEZA OD DOMA (med 28. mar. in 4. apr.):

Poskrbite, da bo kateheza narejena do sobote 3. aprila zvečer, sicer boš zamudil priložnost odpiranja src Božjim skrivnostim.

Najdi si čas in prisluhnite zvočnemu posnetku 6. postne nedelje: TU (od 4. min in 20 sek. dalje). Potem odpri liturgični zvezek na str. 38-40 in reši nalogo.

Veliki teden 4+5.pdf

Fotografijo liturgičnega zvezka pošljite katehistinji Petri (petra.muhi@gmail.com) do SOBOTE 3. aprila.

23. KATEHEZA OD DOMA (med 21. in 28. mar.):

Poskrbite, da bo kateheza narejena do sobote 27. marca zvečer, sicer boš zamudil priložnost odpiranja src Božjim skrivnostim.

Najdi si čas in prisluhnite zvočnemu posnetku 5. postne nedelje: TU (od 4. min in 20 sek. dalje). Potem odpri liturgični zvezek na str. 37 in reši nalogo.

Cvetna nedelja.pdf

Fotografijo liturgičnega zvezka pošljite katehistinji Petri (petra.muhi@gmail.com) do SOBOTE 27. marca.

22. KATEHEZA OD DOMA (med 14. in 21. mar.):

Poskrbite, da bo kateheza narejena do sobote 20. marca zvečer, sicer boš zamudil priložnost odpiranja src Božjim skrivnostim.

Najdi si čas in prisluhnite zvočnemu posnetku 4. postne nedelje: TU (od 6. min in 20 sek. dalje). Potem odpri liturgični zvezek na str. 36 in reši nalogo.

Z Jezusom na križevem potu.pdf

Fotografijo liturgičnega zvezka pošljite katehistinji Petri (petra.muhi@gmail.com) do SOBOTE 20. marca.

21. KATEHEZA OD DOMA (med 7. in 14. mar.):

Poskrbite, da bo kateheza narejena do sobote 13. marca zvečer, sicer boš zamudil priložnost odpiranja src Božjim skrivnostim.

Najdi si čas in prisluhnite zvočnemu posnetku 3. postne nedelje: TU (od 5. min in 30 sek. dalje). Potem odpri liturgični zvezek na str. 36 in reši nalogo.

V današnjem evangeliju srečamo jeznega Jezusa. Jeza, ga je gnala k očiščenju templja. Pogovori se s starši kdaj je jeza koristna in kdaj je nekoristna. A4 list preloži po dolžini in po širini. Levo zgoraj napiši ti svojih 5 primerov, koristne jeze. Levo spodaj napiši 5 primerov nekoristne jeze. Desna stran je za starše. Povprašaj jih po konkretnih primerih, kdaj je bilo prav in koristno, da so se jezili Njihovih 5 primerov zapiši desno zgoraj. Desno spodaj pa napiši njihove primere nekoristne jeze. Pišite konkretne zadeve! Primer je spodaj!

KORISTNA JEZA ŽUPNIKA BOŠTJANA:
-je zavrnila vsiljivega prodajalca knjig po telefonu
-je zavrnila mladega kužka, da bi skakal po lepih hlačah
-je preprečila, da bi mu skušnjava sladkarij še bolj škodovala
-je pregnala konjev strah pred srno
-je onemogočila lenim veroučencem, da bi se norčevali iz zakramentov

NEKORISTNA JEZA ŽUPNIKA BOŠTJANA:
- ga je poskušala zapeljati v preklinjanje
- ga je osmešila, ko se je jezil za prazen nič
- mu je strgala film, ko so se strgale vezalke :)
- mu je onemogočila, da bi mirno zmagal igro
človek ne jezi se
-
ga je ponižala z grehom jeze

Fotografijo A4 lista skupaj s fotografijo liturgičnega zvezka pošljite katehistinji Petri (petra.muhi@gmail.com) do SOBOTE 13. marca.

20. KATEHEZA OD DOMA (med 28. feb. in 7. mar.):

Poskrbite, da bo kateheza narejena do sobote 6. marca zvečer, sicer boš zamudil priložnost odpiranja src Božjim skrivnostim.

Najdi si čas in prisluhnite zvočnemu posnetku 2. postne nedelje: TU (od 4. min in 50 sek. dalje). Potem odpri liturgični zvezek in reši nalogo.

V evangeljskem odlomku smo slišali o Jezusu z vrha gore, ko se mu svetijo oblačila in obraz. V minulem tednu smo imeli zelo lepo sončno vreme. Vprašaj človeka, ki ti je blizu, kateri prizor mu je bil v minulem tednu zelo všeč, se mu je zdel podarjen. Prosi ga, da ga opiše z 5-imi stavki. Potem se skušaj tudi ti spomniti prijetne situacije. Na koncu izberi med svojo ali njegovo pripovedjo in jo nariši.

5 tvojih stavkov in 5 njegovih stavkov fotografiraj, fotografiraj tudi risbo. Fotografije skupaj s fotografijo liturgičnega zvezka pošljite katehistinji Petri (petra.muhi@gmail.com) do SOBOTE 6. marca.

19. VEROUČNA URA OD DOMA (med 21. in 28. februarjem):

Poskrbi, da bo kateheza narejena do sobote 27. februarja zvečer, sicer boš zamudil priložnost odpiranja src Božjim skrivnostim.

Najdi si čas in prisluhni zvočnemu posnetku 1. postne nedelje: TU (od 5. minute dalje). Potem odprite liturgični zvezek in rešite nalogo. Tudi staršem naroči, naj prisluhnejo morda sami zase, če ne uspete skupaj.

V zvočnem posnetku slišimo o skušnjavah. Zamisli si, kakšne so zveri (misli skušnjav) in angeli (misli kreposti), ki te spremljajo v tvojem dnevu.

ZVERI, ki te lahko raztrgajo, če jim ne gospoduješ:

*da bi prav celi dan zapravil za igre/filme/neumnosti računalnika
*da bi podlegel lenobi in ne bi opravil svojih odgovornosti (šolskih nalog, vaj, obveznosti,... in domačih zadolžitev, sprehod psa, pometanje, zalivanje, kuhanje, čiščenje,...)
*da bi zapravil čas za klepet v katerem bi kritiziral in slabo mislil o nekem človeku, sorodniku, znancu, bližnjem, ki ti ni všeč in te je s čim prizadel
*da bi se samemu sebi smili in se počutil nemočnega, čeprav lahko storiš mnoga, lepa, preprosta, prijetna, razveseljiva dejanja pozornosti, ljubezni in dobre volje
*da bi drugače mislečega prisilil v tvoj pogled s poniževalnimi besedami
*da bi stresal nejevoljo in jezo na druge z grdimi besedami in kletvicami

ANGELI, ki te nosijo na svojih perutih, če jim dovoliš, da te objamejo:

*zjutraj si postelješ posteljo
*prijazno pozdraviš prvega človeka, ki ga zjutraj srečaš in v njem prepoznaš Božjo podobnost
*po zajtrku pospraviš stvari z mize
*preden se začne ura in vstopi v razred učitel imaš že vse stvari na mizi
*ko se konča šolska ura ohraniš v srcu še tišino in pomisliš na zadnje učiteljevo navodilo
*ko si na cesti iz šole občuduješ ptičje petje in slaviš Boga za toplo sonce
*ko prideš domov, ne čakaš na starševsko vprašanje: "Imaš nalogo?", ampak nalogo napravi TAKOJ
*ne prepiraj se s tistim, ki drugače misli kakor ti, ampak se skušaj vživeti zakaj kdo misli tako

Za nalogo se pogovori s starši o angelih, ki njih spremljajo skozi teden. Morda bodo starši prav tebe poimenovali angel. Pogovor z njimi zaključi z molitvijo Sveti Angel. Potem fotografiraj svojo skrbno poslano posteljo in jo skupaj s fotografijo liturgičnega zvezka pošlji katehistinji Petri (petra.muhi@gmail.com) do SOBOTE 27. februarja.

Če karkoli ni jasno pokliči in vprašaj g. župnika na telefon: 070 467 743.

18. VEROUČNA URA OD DOMA (med 14. in 21. februarjem):

Obkroži in odgovori na vsa vprašanja liturgičnega zvezka. V pomoč vam je zvočnemu posnetku: TU.

Oglej si spodnje slike, kako je David premagal Goljata.

David in Goljat.pptx

DOMAČA NALOGA

Vprašaj domače: očeta ali mamo ali skrbnika, česa ga je bilo pred kratkim res strah in je pred tem čutil pravo neprijetnost. Prosi ga naj opiše zelo konkretno skrb, ki ga je v minulem tednu pestila. V pripovedi naj opiše tudi kako jo je rešil z Božjo pomočjo oziroma, kako se z njo spoprijema še danes. Njegovo pripoved v 5 stavkih zapiši na list.

Potem tudi ti na list s 5 stavki opiši, svojo zaskrbljenost, in kako si jo z božjo pomočjo razrešil.

Vseh 10 stavkov fotografiraj in skupaj s sliko liturgičnega zvezka pošlji katehistinji Petri (petra.muhi@gmail.com) do SOBOTE 20. februarja.

Če karkoli ni jasno pokliči in vprašaj g. župnika na telefon: 070 467 743.

POST PLAKAT- Mavrica.PDF

17. VEROUČNA URA OD DOMA (med 7. in 14. februarjem):

Obkroži in odgovori na vsa vprašanja liturgičnega zvezka. V pomoč vam je zvočnemu posnetku: TU.

Oglej si spodnje slike, kako je Samuel spoznal Božjo voljo in mazilil Davida za kralja.

8Zaupajmo Bogu - Savel in David

DOMAČA NALOGA

Vprašaj domače: očeta ali mamo ali skrbnika, kako je v določenem trenutku spoznal, kaj je zanj Božja volja. Prosi ga naj opišejo zelo konkretno stvar, ki se je zgodila v minulem tednu in je v njej spoznal Božjo voljo. Njegovo zgodbo v 5 stavkih zapiši na list.

Potem tudi ti na list s 5 stavki opiši, kakšen dogodek, ki se ti je zgodil minuli teden in si v njem spoznal Božjo voljo.

Vseh 10 stavkov fotografiraj in skupaj s sliko liturgičnega zvezka pošlji katehistinji Petri (petra.muhi@gmail.com) do SOBOTE 13. februarja.

Če karkoli ni jasno pokliči in vprašaj g. župnika na telefon: 070 467 743.

16. VEROUČNA URA OD DOMA (med 31. januarjem in 7. februarjem):

Obkroži in odgovori na vsa vprašanja liturgičnega zvezka. V pomoč vam je zvočnemu posnetku: TU.

Oglej si spodnje slike, ki povzemajo sporočilo Mojzesove zgodbe.

mojzes 3.- zapovedi.pdf

DOMAČA NALOGA

Komu pa si ti lahko „Mojzes“? Morda mlajši sestri/bratu, sošolcem, prijateljem ...

Napiši ali nariši in pošlji katehistinji Petri skupaj z fotografijo liturgičnega zvezka (petra.muhi@gmail.com) do SOBOTE 6. februarja.

Če karkoli ni jasno pokliči in vprašaj g. župnika na telefon: 070 467 743.

15. VEROUČNA URA OD DOMA (med 24. in 31. januarjem):

Obkroži in odgovori na vsa vprašanja liturgičnega zvezka. V pomoč vam je zvočni posnetek: TU.

Oglej si spodnje slike, ki pripovedujejo drugi del zgodbe Mojzesa, ko povede Izraelce iz Egipta.

Mojzes, 2.del.pdf

Odgovori na vprašanje:

1) Izraelci so na poti v svobodo rdeče morje doživljali kot največjo prepreko. Katera je tvoja največja prepreka k tvojemu največjemu cilju?

_______________________________________________________________________________________

2) Izraelcem je bil podnevi in ponoči kažipot oblačni in ognjeni steber. Kdo in na kak način je tvoj kažipot?

_______________________________________________________________________________________

3) Izraelcem je na poti v svobodo zmanjkovalo hrane in pijače, česa tebi zmanjkuje na tvoji poti k cilju?

_______________________________________________________________________________________

Fotografijo liturgičnega zvezka in odgovorov na te tri vprašanja pošlji na naslov svoje katehistinje (petra.muhi@gmail.com) do SOBOTE 30. januarja.

Če karkoli ni jasno pokliči in vprašaj g. župnika na telefon: 070 467 743.

14. VEROUČNA URA OD DOMA (med 17. in 24. januarjem):

Najdi si čas za ogled posnetka: https://youtu.be/MXdxY941W-4

Obkroži in odgovori na vprašanja liturgičnega zvezka.

Oglej si spodnje slike, ki pripovedujejo zgodbo Mojzesa in zasužnjenega ljudstva.

1. del MOJZES VODI V SVOBODO

Odgovori na vprašanje:

1) Čemu vse je lahko zasužnjen današnji človek? Naštej vse oblike sužnosti, za katere si že slišal?

_______________________________________________________________________________________

2) Poznaš kakšne poti, da se današnji sodobni sužnji osvobodijo od, cigaret, alkohola, čokolade, sladkih pijač, interneta, samovolje, ...

_______________________________________________________________________________________

3) Kdo tebi pomaga, da ne zapadeš suženstvu in ostaneš svoboden?

_______________________________________________________________________________________

Fotografijo liturgičnega zvezka in odgovorov na te tri vprašanja pošlji na naslov svoje katehistinje (petra.muhi@gmail.com) do SOBOTE 23. januarja.

Če karkoli ni jasno pokliči in vprašaj g. župnika na telefon: 070 467 743.

13. VEROUČNA URA OD DOMA (med 10. in 17. januarjem):

Veroučenci najdite si čas in si s starši oglejte posnetek: https://youtu.be/rh5Jnai8y7s

Prepogni A4 list. Na levo stran zapiši interviju svojega botra, na desno stran zapiši interviju svojih staršev/skrbnikov.

Vprašanja za botra:

1) Ste že bili kdaj boter kakšnemu otroku? Kako jim je bilo ime?

2) Ste imeli z g. župnikom kakšne priprave na moj sv. krst? Se spomnite o čem ste se takrat pogovarjali?

3) Se spomnite vremena in vzdušja na moj krstni dan?

4) Kako je potekalo praznovanje? Kdo so bili povabljeni na praznovanje?

5) Kdo je priskrbel krstno svečo? Starši ali botri?

6) Poznaš zgodbo mojega krstnega zavetnika?

Vprašanja za starše:

1) Kako sta mi izbrala ime?

2) Se spomnite o čem ste se pogovarjali z g. župnikom ob pripravi na krst? Kaj bi danes vprašali g. župnika?

3) Je mojega krstnega zavetnika izbral g. župnik, ali sta ga vidva izbrala?

4) Kdaj godujem in kdo je moj krstni zavetnik? Če ne poznaš, poglej na internet.

5) Imata poleg mojega krsta v spominu še kakšen drugi krst, kamor sta bila povabljena?

Prosi starše za ogled krstne sveče in krstnih slik.

Potem odprite liturgični zvezek in rešite nalogo.

Fotografijo liturgičnega zvezka in fotografijo dveh intervijev pošlji na naslov svoje katehistinje (petra.muhi@gmail.com) do SOBOTE 16. januarja.

12. VEROUČNA URA OD DOMA (med 3. in 10. januarjem):

Starši najdite si čas in si kot družina oglejte risanko: https://youtu.be/poswRRB_2i0

List papirja prepogni. Na desno stran lista napiši pogovor, kakor misliš, da se je razvijal med živalmi in dvema psoma, ki sta se nazadnje pridružila in počastila Jezusa. Potem vprašaj starše, kaj se njim zdi, kako so se med seboj pogovarjali Sv. Trije Kralji in drugi odrasli, ki so se prišli pokloniti novorojenemu odrešeniku na tisti sveti večer.

Potem odpri liturgični zvezek in rešite naloge vključno z Sv. tremi kralji.

Fotografije liturgičnega zvezka in lista tvoje (desno) in starševske (levo) domišljije pošlji na naslov svoje katehistinje (petra.muhi@gmail.com) do SOBOTE 9. januarja.

11. VEROUČNA URA OD DOMA (med 27. decembrom in 3. januarjem):

Prosim pošljite tri fotografije: 1) liturgičnega zvezka Božiča, 2) liturgični zvezek Nedelje sv. Družine ter 3) fotografijo blagoslova vašega doma do sobote 2. februarja.

Oglejte si sledeča posnetka:

božič: https://youtu.be/ZQfaNwAR6As

Nedelja sv. Družine: https://youtu.be/1Ir1x-Nopls

Potem odprite liturgični zvezek in rešite nalogo za Božič in za Nedeljo sv. Družine.


BLAGOSLOV DOMA:

Družina se zbere pri jaslicah, prižgemo kadilo. Otroci lahko med blagoslovom v rokah držijo prižgane krstne sveče, prižgemo lahko tudi poročno svečo.

Zapojemo pesem: Poslušajte vsi ljudje ?

Pokrižamo se z blagoslovljeno vodo: V imenu Očeta in Sina in Svetega Duha.

Eden od članov družine prebere Božjo besedo (Lk 2,15-20):

Berilo iz svetega evangelija po Luku.

Ko so angeli šli od njih v nebo, so pastirji govorili drug drugemu: ?Pojdimo torej v Betlehem in poglejmo to, kar se je zgodilo in kar nam je sporočil Gospod!? Hitro so odšli tja in našli Marijo, Jožefa in dete, položeno v jasli. Ko so to videli, so povedali o besedi, ki jim je bila rečena o tem otroku. In vsi, ki so slišali, so se začudili temu, kar so jim povedali pastirji. Marija pa je vse te besede shranila in jih premišljevala v svojem srcu. In pastirji so se vrnili ter slavili in hvalili Boga za vse, kar so slišali in videli, tako, kakor jim je bilo rečeno.

Božja beseda.

Vsi odgovorijo: Bogu hvala.

Zatem se lahko pogovorimo o prebranem odlomku.

Zapojemo pesem: Tam stoji pa hlevček ?

Sledijo prošnje:

1. Dobri Bog, prosimo te za našo župnijo in za vse tiste, ki so osamljeni, telesno ali duševno prizadeti, zapostavljeni ali trpijo krivico.

Vsi odgovorimo: Prosimo, te usliši nas.

2. Dobri Bog, prosimo te za vse tiste, ki poklicno skrbijo za bolne, ostarele, reveže in kaznjence in to službo opravljajo na ta sveti večer.

Vsi odgovorimo: Prosimo te usliši nas.

3. Dobri Bog, prosimo te za novorojenčke, za še nerojene, za otroke vseh starosti in za mladino.

Vsi odgovorimo: Prosimo te usliši nas.

4. Dobri Bog, prosimo te za vse naše pokojne, ki smo jih poznali in jih danes še posebej pogrešamo.

Vsi odgovorimo: Prosimo te usliši nas.

5. Dobri Bog, prosimo te za našo družino, naj božični prazniki najdejo odmev v našem vsakdanjem življenju, da bomo drugim priče Božje slubezni in dobrote.

Vsi odgovorimo: Prosimo te usliši nas.

6. Dobri Bog,, pomagaj nam, da bomo lepo v miru praznovali božične praznike.

Vsi odgovorimo: Prosimo te usliši nas.

Vsak lahko v tišini ali na glas doda še svojo prošnjo.

Nato molimo: Oče naš, Zdrava Marija, Slava Očetu.

Tri fotografije pošlji na naslov svoje katehistinje (petra.muhi@gmail.com)

Če vam ostane čas, si oglejte tole božično zgodbo. https://youtu.be/vF4shCHXQl4

10. VEROUČNA URA OD DOMA (med 20. decembrom in 27. decembrom):

Kdor ne ne pošlje fotografije liturgičnega zvezka in dveh listov na naslov katehistinje do sobote 26. decembra zvečer se mu ura ne prizna.

Za reševanje nalog 4. adventne nedelje v liturgičnem zvezku, ti je lahko v pomoč sledeči video: https://youtu.be/-Zkr19dmiQw

Domača naloga:

Oglej si sledeči strani. TUKAJ

Na list papirja si napiši pravilno razporejenih 7 božičnih praznikov, katerim imenom si našel pravi datum. (V pomoč, so ti lahko le starši).

Na drugi list preriši križanko in jo izpolni. Potem fotografijo obeh listov in liturgičnega zvezka pošlji katehistinji Petri. (petra.muhi@gmail.com).

9. VEROUČNA URA OD DOMA (med 13. decembrom in 20. decembrom):

Kdor ne izpolni google obrazca in ne pošlje fotografije liturgičnega zvezka na naslov katehistinje do sobote 19. decembra zvečer se mu ura ne prizna.

Za reševanje nalog 3. adventne nedelje v liturgičnem zvezku, ti je lahko v pomoč sledeči video: https://youtu.be/J4xwjaQGneI

Domača naloga:

Oglej si risanko: https://youtu.be/LX6DNU8Qy1s

Na list nariši kapelico ali križ mimo katerega pogosto hodiš. Ko boš naslednjič šel mimo, se za hip ustavi in "pokramljaj" z Bogom.

Na isti list napiši 5 odgovorov na 5 spodaj zastavljenih vprašanj. Potem fotografijo risbe in petih odgovor pošlji katehistinji Petri (petra.muhi@gmail.com).

4_Povezani z Bogom (Bog se prikaže Jakobu v sanjah) enojno.docx

8. VEROUČNA URA OD DOMA (med 6. decembrom in 13. decembrom):

Kdor ne pošlje fotografij liturgičnega zvezka in domače naloge do sobote 12. decembra zvečer se mu ura ne prizna.

Za reševanje nalog 2. adventne nedelje v liturgičnem zvezku, ti je lahko v pomoč sledeči video: https://youtu.be/6rBmJFdyvkw

Domača naloga, v pogovoru s starši jih vprašaj s čim jih je Gospod Bog najbolj blagoslovil. Z drugimi besedami, za katero zadevo, osebo, dogodek, priložnost, sposobnost so starši najbolj hvaležni Bogu. Na list v nekaj stavkih opiši kako Bog blagoslavlja tvoje starše. Potem se umakni v svojo sobo in na drugo polovico lista zapiši s čim pa tebe Bog blagoslavlja? Oziroma, za kaj KONKRETNO si ti najbolj hvaležen Bogu. Ta list fotografiraj in skupaj s sliko liturgičnega zvezka pošlji katehistinji Petri. petra.muhi@gmail.com

3.Življenje je pustolovščina.pptx

7. VEROUČNA URA OD DOMA (med 29. novembrom in 6. decembrom):

Kdor ne pošlje fotografije adventnega venca in ne pošlje fotografije liturgičnega zvezka na naslov katehistinje do sobote 5. decembra zvečer se mu ura ne prizna.

Prisluhni katehezi o adventu: TUKAJ

Naredi si svoj adventni venec. Vsak večer zberi okoli venca svoje domače in z njimi zmoli kratko molitev (npr. Očenaš, Zdravomarijo in Slavaočetu... )

V pomoč pri reševanju liturgičnega zvezka si oglej sledeči video: https://youtu.be/gGAZ90UHX4I
Potem odprite liturgični zvezek na strani 17 in rešite nalogo za 1. adventno nedeljo (prvo za obkroževati in drugo za rešit).

6. VEROUČNA URA OD DOMA (med 22. novembrom in 29. novembrom):

Kdor ne pošlje fotografij liturgičnega zvezka in fotografijo zapisa lastnega skrivnostnega klica do sobote 28. novembra zvečer, se mu ura ne prizna.

Za reševanje nalog 34. nedelje med letom v liturgičnem zvezku na strani 17, ti je lahko v pomoč sledeči video: https://youtu.be/djoqToEGsCw

1,2_Bog pokliče Abrahama.pptx

Na list zapiši kam tebe kliče Gospod Bog. Zapiši 11 stavkov:

1) Danes v nedeljo slišim, da sem poklican k...

2) Kadar sem skupaj s svojimi domačimi čutim klic, da sem hvaležen za...

3) V tem tednu sem poklican, da...

4) Ko bo god Sv. Miklavža sem poklican...

5) V adventem času sem poklican, da se pripravim na...

6) Med božičnimi počitnicami bom srečno poklican, da smem...

7) Med prvimi zimskimi počitnicami me bo srce klicalo, da...

8) V postnem času me Gospod Bog kliče, da se...

9) V velikonočnih praznikih bom slišal v srcu glas...

10) Ob koncu tega šolskega leta me bo življenje klicalo...

11) Ko bom končal osnovno šolo, bom poklic iskal...

Sedaj strni 9 stavkov in povzemi, kakšno poslanstvo ti daje Gospod Bog v tvojem življenju.

Fotografiraj list 11-ih dopolnjenih stavkov, njihov povzetek in ga skupaj s fotografijo liturgičnega zvezka pošljite na naslov:

petra.muhi@gmail.com

5. VEROUČNA URA OD DOMA (med 15. in 22. novembrom):

Kdor ne pošlje fotografij liturgičnega zvezka in lista s talenti na naslov kateheta do sobote 21. novembra zvečer, se mu ura ne prizna.

Starši najdite si čas in si z otrokom oglejte sledeči video: https://youtu.be/bbPKhYBaWRg Potem odprite liturgični zvezek na strani 16 in rešite nalogo za 33. nedeljo med letom.

Potem si oglejte še konkretizacijo evangeljskega odlomka na sledečem videu: https://youtu.be/vpivkpQ8Kq8 Potem preložite A4 list. Na eno stran naj veroučenec sam zapiše pet veščin, sposobnosti, vrlin ali talentov, ki jih ima. Nato na drugo stran starš zapiše še drugih pet, na katere je otrok pozabil, pa Vi veste, da jih je sposoben, pa se jih zaradi pritiskov lenobe in komodnosti ne spomni (npr. umivanje posode, čiščenje kopalice,... itd).


4. VEROUČNA URA OD DOMA (med 8. in 15. novembrom):

Kdor ne pošlje fotografije na naslov kateheta do sobote 14. novembra zvečer, se mu ura ne prizna.

Starši najdite si čas in skupaj z otrokom najdita odgovor na vprašanje:

1) Kaj veš o sv. Martinu?

2) Kdaj godje?

3) Zakaj ga častimo?

Vzemite list in ga prepognete. Odgovore zapišite v levo polovico A4 lista. Ko ste zapisali odgovore, si skupaj z otrokom oglejte spodnji strip. (Z miško klikni na slike in zavrti gumbek na slike stripa).

SVETI MARTIN.pdf

Po ogledu na desno stran lista vpišita odgovore na vprašanja:

1) Kakšen poklic je opravljal oče sv. Martina?

2) V čem je sv. Martin izstopal v svojem obnašanju?

3) Kako ata / mama posnemata sv. Martina in v čem ga lahko posnemaš ti?

S pomočjo posnetega evangelija: https://www.youtube.com/watch?v=salGHfzwK-8 reši naloge v liturgičnemu zvezku na strani 16 in jih fotografirajte skupaj z delovnim listom. Fotografijo pošljite kathistinji. petra.muhi@gmail.com katehistinja PETRA MUHIČ


3. VEROUČNA URA OD DOMA (med 1. in 8. novembrom):

Kdor ne pošlje fotografije na naslov kateheta do sobote 7. novembra zvečer, se mu ura ne prizna.

Starši najdite si čas in se pogovarjajte z otroki o hvaležnosti. Pogovor začnite z osebnim pripovedovanjem čemu ste vi Bogu hvaležni. (Denimo, da je delo v službi hitro minilo... da je lepo vreme... da vam nič ne manjka...) Nato pa vi vprašajte otroka za kaj je hvaležen Bogu. Povabite ga, da to za kar je hvaležen Bogu zapiše z besedami. Na listu naj sestavi tabelo počitniških ur dneva, od tiste ko vstane, pa do tiste ko gre spat. K vsaki uri naj z besedo zapiše eno zadevo zaradi katere je Bogu hvaležen. List fotografirajte in ga pošljite katehetu. Prisluhnite tudi posnetku https://youtu.be/1tY2wZXO5mw in na strani 15 liturgičnega zvezka poizkusite prevesti besedo blagor v vsakdanji jezik. Odgovori naj tudi na vprašanje kateri blagor najtežje razume.

petra.muhi@gmail.com katehistinja PETRA MUHIČ


2. VEROUČNA URA OD DOMA (med 25. oktobrom in 1. novembrom):

Kdor ne pošlje fotografije na naslov kateheta do sobote 31. oktobra zvečer, se mu ura ne prizna.

Starši najdite si čas in se pogovorite z otroki o obiskih pokopališč, morda z njimi obiščete grob dragih pokojnih. Posredujte jim spoštovanje do pokopališča, kamor naše drage pokojne položimo k počitku. V srca jim položite vero, da so naši dragi pokojni pri Bogu v nebesih ne kot posamezniki ampak kot občestvo ljudi, ki so se imeli radi in so bili povezani z vezjo ljubezni. Na list napišite imena brez priimkov otroku znanih oseb, ki so že pokojni. Poleg imen napišite še približno starost in vzrok smrti. Z otroki zmolite eno kratko molitev. List z imeni, starostjo in vzrokom smrti fotografirajte in ga kot povratno informacijo pošljite katehetu. Kakršni koli pogovor, ki se bo razvil ob vaši katehezi naj vas ne plaši, naša vera sloni na izhodišu, da nas bo nebeški oče na skrivnostni način obudil po smrti v večno življenje.

petra.muhi@gmail.com katehistinja PETRA MUHIČ


1.VEROUČNA URA OD DOMA (med 18. in 25. oktobrom):
Kdor ne pošlje fotografije na naslov kateheta do sobote 24. oktobra zvečer, se mu ura ne prizna.


Starši najdite čas za molitev, če se da oče in mama z veroučencem, ali vsaj mama in veroučenec ali vsaj oče in veroučenec. Namen molitve naj bo za zdravje pred kratkim okuženim ali za ljudi, katerim je bilo zdravljenje zaradi Covida preloženo. Starim staršem ni prepovedano sodelovanje pri molitvi. Vzemite rožni venec ali pa na prste štejte moliteve zdravihmarij.

Najprej zmolite očenaš, potem 10x ponovite molitev zdravamarija. Molitev zaključite z molitvijo slavaočetu. Potem fotografirajte vse prste in roke ki, so štele do deset z ali brez rožnega venca. Fotografijo pošljite na naslov kateheta. Bodite pozorni na učinek molitve!

petra.muhi@gmail.com katehistinja PETRA MUHIČ


OČENAŠ:

Oče naš, ki si v nebesih, posvečeno bodi tvoje ime, pridi k nam tvoje kraljestvo, zgodi se tvoja volja kakor v nebesih tako na zemlji. Daj nam danes naš vsakdanji kruh in odpusti nam naše dolge, kakor tudi mi odpuščamo svojim dolžnikom, in ne vpelji nas v skušnjavo, temveč reši nas hudega. Amen.

ZDRAVAMARIJA:

Zdrava, Marija, milosti polna, Gospod je s teboj, blagoslovljena si med ženami in blagoslovljen je sad tvojega telesa, Jezus. Sveta Marija, Mati božja, prosi za nas grešnike zdaj in ob naši smrtni uri. Amen.

SLAVAOČETU:

Slava Očetu in Sinu in Svetemu Duhu, kakor je bilo v začetku, tako zdaj in vselej in vekomaj. Amen.

19. VEROUČNA URA OD DOMA (med 21. in 28. februarjem):

Poskrbi, da bo kateheza narejena do sobote 27. februarja zvečer, sicer boš zamudil priložnost odpiranja src Božjim skrivnostim.

Najdi si čas in prisluhni zvočnemu posnetku 1. postne nedelje: TU (od 5. minute dalje). Potem odprite liturgični zvezek in rešite nalogo. Tudi staršem naroči, naj prisluhnejo morda sami zase, če ne uspete skupaj.

V zvočnem posnetku slišimo o skušnjavah. Zamisli si, kakšne so zveri (misli skušnjav) in angeli (misli kreposti), ki te spremljajo v tvojem dnevu.

ZVERI, ki te lahko raztrgajo, če jim ne gospoduješ:

*da bi prav celi dan zapravil za igre/filme/neumnosti računalnika
*da bi podlegel lenobi in ne bi opravil svojih odgovornosti (šolskih nalog, vaj, obveznosti,... in domačih zadolžitev, sprehod psa, pometanje, zalivanje, kuhanje, čiščenje,...)
*da bi zapravil čas za klepet v katerem bi kritiziral in slabo mislil o nekem človeku, sorodniku, znancu, bližnjem, ki ti ni všeč in te je s čim prizadel
*da bi se samemu sebi smili in se počutil nemočnega, čeprav lahko storiš mnoga, lepa, preprosta, prijetna, razveseljiva dejanja pozornosti, ljubezni in dobre volje
*da bi drugače mislečega prisilil v tvoj pogled s poniževalnimi besedami
*da bi stresal nejevoljo in jezo na druge z grdimi besedami in kletvicami

ANGELI, ki te nosijo na svojih perutih, če jim dovoliš, da te objamejo:

*zjutraj si postelješ posteljo
*prijazno pozdraviš prvega človeka, ki ga zjutraj srečaš in v njem prepoznaš Božjo podobnost
*po zajtrku pospraviš stvari z mize
*preden se začne ura in vstopi v razred učitel imaš že vse stvari na mizi
*ko se konča šolska ura ohraniš v srcu še tišino in pomisliš na zadnje učiteljevo navodilo
*ko si na cesti iz šole občuduješ ptičje petje in slaviš Boga za toplo sonce
*ko prideš domov, ne čakaš na starševsko vprašanje: "Imaš nalogo?", ampak nalogo napravi TAKOJ
*ne prepiraj se s tistim, ki drugače misli kakor ti, ampak se skušaj vživeti zakaj kdo misli tako

Za nalogo se pogovori s starši o angelih, ki njih spremljajo skozi teden. Morda bodo starši prav tebe poimenovali angel. Pogovor z njimi zaključi z molitvijo Sveti Angel. Potem fotografiraj svojo skrbno poslano posteljo in jo skupaj s fotografijo liturgičnega zvezka pošlji katehistinji Petri (petra.muhi@gmail.com) do SOBOTE 27. februarja.

Če karkoli ni jasno pokliči in vprašaj g. župnika na telefon: 070 467 743.